حضرت على(علیه السلام) به خوبى مىدانست كه زمينه براى حكومت او فراهم نيست، اما وظيفه خود مىدانست كه براى اتمام حجّت بر مردم آن عصر و زمانهاى بعد، به ميدان آيد و به رويارويى برخيزد و نشان دهد كه حق با او است. اگر فعاليتهاى امام در اين باره نبود، چه بسا آيندگان درباره خليفه بلافصل بودن اميرمؤمنان(علیه السلام) شك مىكردند، و اين احتمال قوت مىگرفت كه رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) اصرار خود بر خلافت اميرمؤمنان(علیه السلام) را نسخ كرده است.
بنابراين، لازم بود امام پس از بيعت سقيفه به فعاليتهايى دست بزند. بر اساس روايات پرشمار و از طرق مختلف، امام پس از پيمان سقيفه، شبانگاهان حضرت زهرا3 را بر مركب سوار مىكرد و دست امام حسن(علیه السلام) و امام حسين(علیه السلام) را مىگرفت و به خانه مهاجر و انصار مىرفت و از آنان براى گرفتن حكومت، يارى مىخواست، اما به نتيجه نرسيد. نظر به تفاوت جزئى روايات با يكديگر، برخى از آنها را مىآوريم:
بنابر نقل سلمان، هنگامى كه شب فرا رسيد، حضرت على(علیه السلام)، حضرت زهرا3 را بر مركبى سوار كرد و دست امام حسن(علیه السلام) و امام حسين(علیه السلام) را گرفت و به خانه همه اهل بدر و انصار رفت و حق خود را يادآور شد و آنان را به يارى فرا خواند، امّا تنها 44 مرد به حضرت پاسخ مثبت دادند. حضرت به آنان فرمان داد كه صبح فردا با سرهاى تراشيده و سلاح براى بيعت تا پاى جان حاضر شوند. صبح روز بعد تنها سلمان و ابوذر و مقداد و زبير بن عوام حاضر شدند.
شب بعد دوباره حضرت به در خانه آنان رفت و از آنان كمك خواست. گفتند: «صبح زود مىآييم». اما دوباره همان چند نفر آمدند. شب سوم نيز حضرت از آنها يارى خواست. دوباره همانان آمدند. وقتى حضرت چنين ديد، در خانه نشست و به گردآورى و تفسير قرآن مشغول شد.(1)
از جمله پاسخهاى انصار در برابر كمك خواستن حضرت زهرا3 اين بود: اى دختر رسول خدا! بيعت ما با ابوبكر گذشت. اگر همسر و پسر عمويت از ابوبكر پيشى گرفته بود، با او بيعت مىكرديم.
حضرت على(علیه السلام) درباره همين بهانه است كه فرمود: «آيا رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) را در خانهاش رها كنم و بر سر حكومت با مردم نزاع كنم؟» حضرت زهرا3 نيز اين عمل اميرالمؤمنين(علیه السلام) را تأييد مىكرد.(2)
معاويه در نامهاى به حضرت على(علیه السلام) براى زخم زبان، از اين كار امام ياد مىكند و باز مىگويد: چگونه با حضرت زهرا3 و فرزندانش به خانه مردمان مىرفت تا يارىاش كنند، ولى كسى به يارىاش برنخاست.(3)
در روايت ديگر است كه عدهاى خدمت حضرت على(علیه السلام) رسيدند و خواستار بيعت با حضرت شدند. امام به آنان فرمود: «فردا براى اين كار با سرهاى تراشيده (براى جنگ) بياييد». فردا تنها سه نفر آمدند.(4)
___________________________________________________________________________
1) الاحتجاج، طبرسى، ج 1، ص 206و207؛ كتاب سليم بن قيس الهلالى، ج 2، ص580و581.
2) الامامة و السياسه، ج 1، ص 29و30؛ شرح نهج البلاغه، ابن ابى الحديد، ج 6، ص13.
3) شرح نهج البلاغه، ابن ابى الحديد، ج 2، ص 47.
4) تاريخ يعقوبى، ج 2، ص 126.
63 - عكسالعمل حضرت على(علیه السلام) در مقابل توطئه سقيفه چه بود؟
(زمان خواندن: 2 - 3 دقیقه)
- بازدید: 6745